
Uldbukser som ikke er en del af et jakkesæt vil typisk være semi-formel eller smart casual stil. Der er selvfølgelig forskel på uldbukser, både når det gælder kvalitet af uld og buksernes snit. De bedste uldbukser vil altid være dem, du får lavet hos skrædderen. Og de kan bruges både med sportsjakke, blazer, frakke og strik.
Men hvad hvis skræddersyede uldbukser fra bunden ikke er en mulighed? Så er der heldigvis forretninger der sælger uldbukser af ganske fin kvalitet. Her er et overblik over nogle steder på nettet, hvor du kan købe dem, samt nogle fysiske butikker du kan besøge.
Det vigtigste for os er, at der er tale om bukser af 100% uld og at stilen er forholdsvis klassisk: Altså gerne med en høj talje, at der kan laves pressefolder, og at bukserne generelt har en fornuftig pasform.
Natalino
Natalino har herlige uldbukser i udvalget. De har alle det klassiske høje snit, mange har folder øverst, og kvaliteten er ganske glimrende. Prisen ligger normalt omkring 2000 kroner for et par uldbukser, så det er dyrt i forhold til bukser af andet materiale, men bestemt ikke urimeligt, når vi tager højde for kvaliteten.
Samtidig produceres de i klassiske farver som navy, charcoal og grå. Det varierer dog lidt fra sæson til sæson. Det er altid bedst at slå til i efteråret, når Natalinos F/W kollektion ankommer. Her er der fx fokus på flannel. Mange af bukserne kan dog også erhverves på andre tidspunkter af året. Om sommeren har de bukser lavet af high-twist-wool, det man også kalder tropisk uld, som føles kølende.
Mange af Natalinos uldbukser kommer i ufærdig længde, hvorefter du selv skal tage dem til skrædderen for at få lagt bukserne op. Der kan du altså forvente en ekstra udgift på cirka 200-300 kroner hos forandringsskrædderen, men det er reelt en god ting, for det sikrer, at bukserne får den perfekte længde.
Scavini
Franske Scavini har også mange fine uldbukser at vælge imellem. Igen med højt snit og ofte med folder. Deres form er lidt smallere end Natalinos, men det gør ikke noget hvis du ønsker den stil, der køres på rivieraen. Det er fransk stil, så materialet kan være lidt lettere, men stadig af fin kvalitet.
Deres grå og brune uldbukser er ufatteligt pæne. De andre farver er mere en smagssag. Prismæssigt ligger de fleste af deres bukser i omegnen af 2200 kroner.
Scavini kan tilpasse efter længde og lave dine foretrukne cuffs, når du køber bukserne. Så hvis du kender dine mål er det ikke nødvendigt med yderligere skrædderjusteringer, medmindre der selvfølgelig skal rettes på noget i vidden.
Suit Supply
Suit Supply har oppet sig og deres bukser er nu væsentligt bedre, end de var for et par år siden. Vi finder flere flotte uldbukser i udvalget. De følger dog det snit, der aktuelt er på mode, hvilket betyder at stort set alle uldbukserne har meget brede bukseben her i 2023-25. Skulle slimfit senere komme på mode igen, så vil Suit Supply nok også følge trop og igen lave deres bukser således, præcis som de gjorde før.
Ikke desto mindre er Suit Supply det ideelle valg, hvis du ønsker semi-formelle uldbukser som følger tidens mode. Materialet er af topkvalitet – det er der ingen tvivl om – mens selve snittet er acceptabelt. Du kan få lavet made-to-measure hos Suit Supply hvis du ønsker bukser, der virkelig skal sidde godt. Eller du kan købe bukserne som de er og selv tage dem til en skrædder for at få dem tilrettet, hvilket vil koste et par hundrede kroner ekstra.
Suit Supply har naturligvis også flere muligheder, fx at du kan få lavet fulde jakkesæt made to measure, og her er det faktisk et af de allerbedste mærker som vi har adgang til i Danmark.
Alternativer til uldbukser
Der er ikke nogle reelle alternativer til uldbukser. Hvis du vil have formelle bukser af høj kvalitet, så skal de generelt være lavet af uld.
Nogle producenter prøver dog at lave alternativer. Det er for eksempel muligt at finde bukser af polyester, som imiterer udseendet og og delvist også fornemmelsen som uldbukser med høj talje har. Men det lykkes aldrig rigtigt helt, og der er nogle ulemper, som fx at bukserne let ændrer form, og at de generelt holder kortere tid end rene uldbukser. Det skal dog siges, at bukser lavet af fx 80% uld og 20% polyester er kendt for at være endnu mere slidstærke end ren uld eller ren polyester. Når det så er sagt, foretrækker vi altid 100% uld, da det er et naturligt materiale som føles bedre på benene.
Chinos kan heller ikke ses som et alternativ til uldbukser, om end nogle mærker (som fx Casatlantic) slipper af sted med at lave flotte smart casual bukser af bomuld, som har nogle af de elementer, der kommer fra klassiske uldbukser.
Hvis du køber et jakkesæt lavet af uld, kan bukserne godt bruges separat i andre forbindelser. Det er et reelt alternativ. Hvis du fx har et mellemgråt jakkesæt, kan de grå jakkesætsbukser godt benyttes i forbindelse med strik og lignende, frem for jakken. Pas dog på med at gøre det for meget, da bukser slides langt hurtigere end jakken fra jakkesættet. Når du køber et jakkesæt, vil vi generelt anbefale, at du køber 2-3 par bukser til jakken. På den måde kan du rotere, sættet vil holde længere, og hvis det er virkeligt fede bukser kan de også bruges i andre sammenhæng, altså som uafhængige de uldbukser vi beskriver i artiklen her.
Den konkluderende anbefaling er at anskaffe dig et par uldbukser i høj kvalitet. Det betaler sig i længden, for det er solid klassisk herrestil, især med flannelsbukser til frakke, blazer og strik. Et par kvalitetsbukser holder mellem 3-10 år afhængig af kvalitet og af hvor ofte du bruger dem. Husk på at uldbukser ikke må vaskes i maskinen – de skal altid til rens.