
Jakkesættet fungerer som formel arbejdsuniform, men også som det perfekte valg, hver gang du vil klæde dig pænt. For eksempel til fester, begivenheder, møder eller kulturelle rejser.
Et jakkesæt er dog ikke bare et jakkesæt. Der er stor forskel på kvalitet, alt efter hvor du erhverver dig habitten.
Denne guide egner sig til begyndere, som skal ud at købe deres første kvalitetsjakkesæt. Vi kommer med nogle forslag og ser på de mest almindelige regler og traditioner – som generelt bør følges, men kan brydes.
Det gode jakkesæt
Lad os begynde med at karakterisere det gode jakkesæt.
De bedste habitter er skræddersyede fra bunden, helst af en erfaren og dygtig herreskrædder. Desværre er det en dyr proces. Det koster normalt mere end 25.000 kroner – langt, langt mere hvis det laves i London – og derfor ikke en mulighed for de fleste. Det et trods alt mange penge at bruge på et enkelt jakkesæt.
Made-to-measure er et alternativ. Flere forretninger tilbyder dette. Her tages der udgangspunkt i eksisterende modeller og design, men tilpasset dine kropsmål og indimellem personaliserede tilpasningsmuligheder. Det giver typisk et flot resultat, om end ikke lige så unikt som det skræddersyede jakkesæt.
Og så er der stanghabitterne, altså de færdige jakkesæt du kan købe direkte i herretøjsbutikken (eller på nettet). Hvis du har en almindelig kropsbygning – altså nogenlunde gennemsnitlig højde og vægt – så kan det fungere. Langt de fleste får dog brug for at tage stanghabitten med videre til en forandringsskrædder for at tilpasse sættet yderligere.
Hvis du har råd til det og ønsker det bedste af det bedste – så vælg det skræddersyede jakkesæt. Hvis ikke, så overvej made-to-measure, eller find den bedste stanghabit du har råd til, og få den justeret. Pasformen er nok det vigtigste.
Derudover bør et jakkesæt som udgangspunkt være lavet af uld. Og her taler vi 100% uld. Undgå de billige jakkesæt lavet af polyester og mikrofiber.
Der er dog alternativer til uld. Det bedste alternativ vil være hør, som dog har helt andre egenskaber end uld, og som mest egner sig til sommeren, da det køler. Nogle former for uld kan også egne sig til sommerbrug, fx tropisk uld på engelsk “high twist wool” der er spundet på en måde, der gør det meget mere åndbart og køligt.
Vægtmæssigt er der mange muligheder. Et godt jakkesæt er lidt tungt, da det giver en bedre pasform og gør, at habitten lettere holder faconen. Materialet falder flottere, så at sige. Mere vægt er som regel også lig med en varmere habit. Bor du i Danmark og benytter du sjældent jakkesættet på rejser til varmere lande, så bør dit stoffet til dit jakkesæt veje mindst 300 gram/meter og det rette punkt er som regel mellem 320-360 gram – om end nogle foretrækker endnu mere.
Ønsker du et let jakkesæt, som måske er lidt mere casual, og som egner sig til brug året rundt i lande som Italien, Spanien og andre lande med lidt højere temperaturer, så kan du godt finde fine materialer omkring 250-280 gram/meter. Lavere end det bør du dog aldrig gå. Og sørg stadig for, at der er tale om 100% uld, eller alternativt hør eller silke.
Hvis du køber en stanghabit, altså et almindeligt jakkesæt i butik, så sørg først og fremmest for at jakken passer dig ved skuldre, bryst og i længden, samt at bukserne har et acceptabelt snit og passer dig langs liv og overlår. Det meste andet kan justeres hos forandringsskrædderen.
Den bedste farve til et jakkesæt
De klassiske farver er blå og grå. Langt de fleste jakkesæt sælges i disse to farver.
Der er mange nuancer inden for blå og grå, og generelt er reglen, at jo mørkere nuancen er, jo mere formelt er jakkesættet. Til forretning og vigtige aftenbegivenheder bør du går i marineblå eller koksgrå jakkesæt.
Striber gør jakkesættet mere formelt (chef-agtigt), mens tern gør det mindre formelt.
Til mere afslappede begivenheder kan du fint benytte jakkesæt i lysere nuancer af blå og grå, eller sågar andre farver. Hvis du ikke vil se ‘kedelig’ ud, men gerne vil følge traditionen og have et blåt eller gråt jakkesæt, så bare vælg en habit i en lysere nuance, fx mellemgrå eller lysegrå.
Udover blå og grå, er der tradition for brune jakkesæt. Om sommeren kan du gå i beige jakkesæt, hvilket især ser godt ud, hvis habitten er lavet af hør. Grønne jakkesæt kan også se ganske pæne ud, men vil aldrig være lige så formelt som de blå og grå habitter.
Alle farver er mulige, hvis du kan bære dem med selvsikkerhed og charme. Der er dog ingen tvivl om, at nogle farver er mere alsidige end andre, og her vil vi først og fremmest anbefale et blåt jakkesæt, og dernæst et gråt. Når du har basisfarverne på plads, kan du begynde at eksperimentere med dine egne yndlingsfarver.
Sådan finder du en skrædder
Der er ganske få skræddere i Danmark, der skærer og syer habitter fra bunden. Skrædderen med det bedste ry er Peter Undén. Der er et par andre muligheder som du også kan se nærmere på, og spørg eventuelt i din omgangskreds om der er nogle anbefalinger.
Ofte ender man dog med at skulle rejse udenlandsk for at få et skræddersyet jakkesæt – især hvis du ønsker en særlig stil, et særligt materiale, eller er i gang med at udvikle en større personlig samling af habitter.
De bedste skræddere er typisk fra England (særligt Savile Row i London) og fra Italien (der er gode skræddere i de fleste store italienske byer).
I lande som Frankrig, Spanien og Tyskland er der også dygtige skræddere, og du kan være heldig med at finde en enkelt topskrædder i andre lande, fx i Argentina og Ecuador, der hver især har en enkelt dygtig af slagsen.
Drager du østpå kan du få billige “skræddersyede” jakkesæt, men medbring i så fald materialet selv, da deres materialer i Asien ofte er af ringe kvalitet (selvom de godt kan påstå det modsatte). Ofte er der også tale om made-to-measure, selvom de kalder det skræddersyet. En tendens der i øvrigt også findes herhjemme.
Hong Kong, Sydkorea og Japan har dog skræddere, der er rigtigt gode. I Thailand og Vietnam skal man passe mere på. I de lande er der super billige skræddere, men kun ganske få er kompetente.
Processen med at få lavet et rigtigt skræddersyet jakkesæt skal helst vare mellem 6 og 12 uger, og består typisk af 3-4 møder med skrædderen.
Køb af made-to-measure og stanghabitter
En lang række butikker, både i Danmark og i udlandet, tilbyder made-to-measure. Her måles du op, og du vælger en af deres jakkesætsmodeller som vil blive tilpasset dine mål, og levering er blot få uger efter.
SuitSupply er nok det sikreste valg i Danmark, hvis du ønsker made-to-measure.
Mond, Oscar Jacobsen, m.fl. kan dog også overvejes.
Billige jakkesæt fra store kæder og fra polyester-mærker bør helt overses, medmindre du virkelig er på et budget og akut mangler et jakkesæt til en begivenhed.
Sko til jakkesæt
Jakkesættet er forholdsvis formelt, så derfor bør du også gå i formelle sko. Med formelle sko mener vi generelt oxfords, helst med captoe, selvom brogues også kan være acceptable, afhængig af din stil og begivenheden.
Hvis din fod simpelthen ikke passer ind i oxfords, så kan derby-skoen fungere, selvom den er mindre formel.
Loafers, især penny loafers eller tassel loafers, ser også pæne ud med jakkesættet, især hvis du ønsker et mere moderne og afslappet look, som stadig ser forrygende ud. De sko har også en historie, så det er klassisk og moderne cool på samme tid.
Farvemæssigt er de to primære muligheder sort og brun. Brun kommer selvfølgelig i mange nuancer. Og så kan du være kreativ, for eksempel med bordeaux eller endda blå sko. Men generelt taler vi sort og brun, og når det er brun, så allerhelst i en mørkere nuance.
Sorte sko er de mest formelle og bør som udgangspunkt altid bruges med jakkesættet i aften- og nattetimerne. I dagstimerne har du frit valg mellem sorte og brune sko, uanset om jakkesættet er blåt eller gråt. Brune sko bør helst ikke være for lyse. En mørk brun er altid mere alsidig end en lys brun.
Den bedste løsning hvis du skal til at købe ind? Køb et par sorte oxfords til formel brug og et par brune loafers til dagsbrug. Så er du dækket bedst muligt ind. Med årene kan du udvide samlingen af sko.
Tilbehør til jakkesæt
Det er ikke længere så populært, men jakkesæt blev tidligere båret med slips. Det var engang en selvfølge. Men ikke længere: Mange dropper slipset. Det ser stadig bedst ud, hvis du bærer slips, så længe det passer ind med omgivelserne. Når du køber et jakkesæt, vil vi altså anbefale, at du samtidig køber 2-3 slips. De bør være lavet af silke – om end uld også kan være en mulighed. Farverne vil afhænge af dit jakkesæt og dine skjorter, men du går næsten aldrig forkert med marineblå og bordeauxfarvede slips. Et sort slips kan benyttes til de mest alvorlige og seriøse begivenheder.
Lommeklud bør også købes, og den bør generelt matche din skjortefarve, eller have et uafhængigt mønster som passer til den overordnede stil. Du kan også være kreativ og finde på noget andet, fx at matche slipsefarve, men det ender ofte med at se for koordineret ud. Lommekluden bør være af enten silke eller hør.
Bælte bør bruges, hvis bukserne i jakkesættet er beregnet til at bruges med bælte. Det vil være tilfældet ved mange stanghabitter. Hvis dit jakkesæt er skræddersyet af en god skrædder, vil bælte dog typisk være unødvendigt, idet der er sidespændere eller selestropper. Skal du bruge bælte, så er hovedreglen, at bæltet bør være lavet af læder, og at farven bør være lig med skoene.