Charmekluden, også kendt som en cravat eller ascot på engelsk, er et klassisk stykke tilbehør med en lang historie inden for herrebeklædning.
Det er en halsklud, som typisk er blevet brugt af praktiske årsager og som del af en uniform. Men mange har også inddraget charmekluden i deres stil alene for at se bedre ud – og for at gøre stilen mere personlig.
Nu om dage er der meget få mænd, der går med charmeklud, så det er i den grad en måde at skille sig ud på.
Charmekludens historie
Den danske ordbog betegner charmekluden som “et lille (farverigt) tørklæde der bæres som pynt – især af mænd og med en lapset virkning”.
Vi kan altså betegne charmekluden som halsbeklædning, der er mindre end et helt halstørklæde.
På engelsk møder vi udtrykket cravat, der også findes på dansk – kravat. Det defineres igen som ethvert dekorativt eller praktisk halsbind, som mænd kan benytte. Altså er cravat/kravat en meget overordnet betegnelse.
Hvis vi skal opdele charmeklude og kravater i underordnede kategorier, så kan vi nævne:
- Neckerchief, som er et kvadratisk beklædningsstykke, der ofte er brugt som arbejdsuniform.
- Ascot, som er et længere bånd, der ofte er brugt formelt som en slags alternativ til slips og butterfly.
Begge kom frem i 1800-tallet, ascot lidt før neckerchief.
Hvis du vil have en charmeklud om halsen, kan du frit vælge mellem de to slags.
En neckerchief er historisk blevet brugt af spejdere, i flåden, af cowboys, af bander, og af kokke. Det har traditionelt gjort neckerchiefs til et meget maskulint stykke tilbehør, men nu om dage ser man sjovt nok flere kvinder der benytter den. En neckerchief har samme form som en bandana og er reelt det samme – dog er en neckerchief ofte større i sine mål.
En ascot er mere formel. Historisk er den blevet brugt til bryllupper og ved formelle lejligheder om morgenen/dagen. Der er generelt mere stil over ascots, men til gengæld har du lidt færre muligheder, når du skal binde den. Dog kan du købe ascots med både én eller to ender.
Begge varianter af halsbeklædning kan benyttes. Umiddelbart er det nok bedst at bruge en neckerchief, når du skal være casual – for du kan tillade dig at være kreativ og anderledes med måden du binder den på. Og så er det nok bedst at bruge en ascot, når du skal være formel og du er klædt i det stiveste puds.
Den ideelle charmeklud
Den ideelle charmeklud er lavet af silke. Silke føles mest behageligt, og det tillader, at du kan bruge charmekluden om sommeren, hvor den er lettest at inddrage i dit outfit. Silke gør, at det ikke bliver alt for varmt at bære charmekluden. Samtidig er det behageligt mod huden, og det er en vigtig pointe, da den netop sidder ved halsen, hvor mange har ekstra følsom hud på grund af barbering.
Charmekludden kan dog også bruges i årets andre årstider, og endda både til casual og formel stil.
Du kan også købe charmeklud i andre materialer end silke. Det kan ikke anbefales, men det er muligt. Bomuld er udbredt, se fx på bandanaer der oftest kommer i bomuld. Det er dog lidt mindre behageligt, så derfor foretrækkes silke. Mange billige kravater er lavet af polyester, eller i en blanding af silke og polyester. Det sænker kvaliteten – undgå generelt at købe beklædning i polyester, som ikke er et naturligt materiale.
Charmeklud i hør kan også købes, men igen bliver det lidt mindre behageligt om halsen. Rejser du til et varmt land, og vil du gerne dække halsen fra solen, så kan en neckerchief i hør dog være værd at medbringe, simpelthen rent praktisk, da den både kan dække huden og samtidig virke kølende i varme omgivelser.
Men som udgangspunkt er charmekluden lavet af silke. Den skal hverken være for skinnende eller for mat. De bedste producenter vil typisk lave en mild finish, så du køber kluden et sted imellem.
Der kan være et form for mønster på charmekluden. Farvemæssigt vil de fleste neckerchiefs komme i en farvekombination, hvor én farve udgør baggrunden, mens en anden farve vil udgøre mønsteret. Primærfarven kan også komme i flere nuancer, fx kan en charmeklud være blå, lyseblå og orange. En ascot vil være mere simpel i farvevalg og mønster end en neckerchief er, men du kan også købe ascots med diverse mønstre. Generelt kan du tillade sig at være farverig og ekstra visuel med en neckerchief, mens en ascot bør være mere nedtonet, i hvert fald når det er til formel brug. Nu om dage benyttes ascotten dog så sjældent, at man alligevel går lidt mod strømmen ved at bruge den. Det betyder, at du kan tillade dig lidt mere rent stilistisk, hvis du vælger at gå med ascot. Men tænk altid over, om valget af ascot er passende til lejligheden.
Farvevalget afhænger helt og holdent af, hvilket andet tøj du har på, og hvordan farverne harmonerer med hinanden. Hvis du er i tvivl, så kan du nemt finde inspiration på nettet og se hvordan andre bruger charmekluden. Der er dog nogle generelle tricks, der kan bruges – hvis du har blå øjne, så kan en blå charmeklud forstærke effekten, hvis du har brunt hår, så kan en brun charmeklud gøre det samme, osv. Men det afhænger lige så meget af farverne på det andet tøj, som du har på. Desuden bør du bruge en mønstret charmeklud, hvis dit tøj ikke har tern eller striber. Det skaber kreativitet og balance. Omvendt – hvis dit tøj har mønstre, så vælg en simpel og ensfarvet charmeklud.
Køber du en charmeklud i form af en neckerchief, så er 70 x 70 cm en god størrelse for de fleste. Lidt mindre kan også gøre det.
Køber du en ascot, så vælg ud fra præference om du vil have den som single- eller double-pointed. Det mest normale er double-pointed, og de er også simple at binde.
Sådan binder du en charmeklud
Der er mange måder at gøre det på.
Har du en charmeklud i neckerchief-varianten, altså med en kvadratisk form, kan du gøre på følgende måde:
Men det er blot én af mange måder. Du kan være kreativ.
Har du en charmeklud som en ascot, altså hvor længden allerede er meget længere en bredden, kan du gøre sådan her. Han viser nogle gode måder, hvor måde nummer to er den bedste:
Hvor kan man købe en charmeklud?
Det er overraskende svært at finde en flot charmeklud i silke. Kun få steder i Danmark kan du købe charmeklude, og det vrimler heller ikke med shops på nettet som har dem.
Husk igen på at materialet er særligt vigtigt (bør være 100% silke) og at designet selvfølgelig også er vigtigt.
Care of Carl har et par stykker. De har både ascots og neckerchiefs. Priserne er dog ret høje, og selvom de ascots de har i udvalget oftest er silke, så er deres neckerchiefs mest lavet af bomuld, hvilket betyder at de ikke rigtigt er pengene værd.
Herrenes Magasin har nogle neckerchiefs i silke som ser ganske flotte ud. Priserne er fornuftige, men heller ikke helt lave.
John Henric er en svensk online tøjbutik hvor de har et solidt udvalg af ascots og prisen er 400 kroner på de fleste af dem. De er lavet af silke og kan være værd at overveje, hvis du synes om deres designs. Det bliver svært at finde billigere ascots, som stadig er 100% silke ligesom de er hos John Henric.
Elizabetta er en italiensk accessory-shop som sætter fokus på tilbehør og især charmeklude. Det er måske det bedste sted at købe dem. Der er et bredt udvalg af designs, alle deres charmeklude er håndlavede af silke ved Comosøen i Italien, og de har både ascots og neckerchiefs. Der er i øvrigt både tilbehør til mænd og kvinder, og jeg synes selv at deres udvalg af neckerchiefs til herrer er virkelig, virkelig godt. Priserne ligger normalt mellem 700 og 1000 kroner pr. charmeklud, så Elizabetta er ikke billigst på markedet, men bestemt heller ikke dyrest da visse kendte mærker tager en overpris på flere tusinde kroner.
Et italiensk alternativ er E.Marinella hvor der er silke ascots som er meget mere simple og stilrene – uden for store mønstre og motiver. Kvaliteten er rigtig høj, og prisen lyder typisk på €150.
Den amerikanske shop Fort Belvedere har nogle ascots som er flotte og af høj kvalitet. Men også to problemer: Der er oftest udsolgt, og der skal sendes helt fra USA, hvilket er lig med moms og told. Deres charmeklude er ret simple, så hvis du er til den stil, kan det overvejes alligevel. Da fragten er dyr, kan det betale sig også at købe andet accessories med fra shoppen.
Desuden er der mange traditionelle engelske tøjbutikker, også på nettet, som har ascots. Cravat-Club, som er en engelsk forretning der fokuserer på halsbeklædning, har rigtigt mange muligheder og indimellem gode tilbud. Det er et godt sted at starte. De sender til Danmark og EU-lande, men vær dog opmærksom på told, moms og fragt, når du køber fra UK.
Billige bandanas kan købes hos Zalando og diverse almindelige forretninger, men her er hverken materialet eller designet noget at prale af. Dog kan det godt betale sig at købe en billig charmeklud for at se, om det er noget der passer til din stil. Og hvis det er tilfældet, kan du opgradere senere. Hvis ikke, så kan idéen om at gå med charmeklud bare droppes uden du har brugt for mange penge.
Hvis du rejser til England, Italien eller Frankrig er det muligt at rende ind i charmeklude i almindelige tøjforretninger. Herhjemme i Danmark er det svært at finde i øjeblikket.