Rolex: Historien bag verdens mest kendte urmærke

Rolex ure

Rolex er uden tvivl det urmærke, som flest personer kender til. Det skyldes umiddelbart tre ting:

  • Den imponerende historie bag Rolex
  • De flotte og vedvarende designs som Rolex står bag
  • Mærkets markedsføring – muligvis den vigtigste faktor!

Faktisk er Rolex hverken det dyreste eller fineste mærke i urindustrien. Man siger ofte, at Patek Philippe, Vacheron Constantin og Audemars Piguet er de tre helt store og mest prestigefyldte mærker fra Schweiz.

Alligevel er Rolex det mærke, som flest mænd drømmer om. Det skyldes i høj grad, at de fleste Rolex modeller også er praktiske ure: Rolex laver hverdagsure som holder i årtier, og som giver en vis status til personen, der bærer ét.

Rolex-historien

Rolex blev grundlagt i 1905 under navnet Wilsdorf and Davis. Faktisk startede det hele i London, og først tre år senere åbnede Hans Wilsdorf det første kontor i Schweiz, hvor urindustrien jo traditionelt hører hjemme. Wilsdorf fandt samme år – i 1908 – på navnet Rolex, som han registrerede rettighederne til. Det var noget nyt i forhold til andre urmærker, som blot brugte skaberens navn. Wilsdorfs intuition sagde ham åbenbart, at et brand og idéen om et kort, præcist navn ville fungere i fremtiden. Og det er måske grunden til Rolex har været så gode til at markedsføre sig siden hen.

I begyndelsen havde Rolex succes med praktiske ure, der kunne holde til lidt af hvert. De blev brugt under 1. Verdenskrig. Hele selskabet blev flyttet til Schweiz i 1919 og siden 1920 har virksomheden haft sit nuværende navn – “Rolex SA”.

Den første ikoniske model, Oyster, blev lavet i 1926. Et vandtæt ur med hermetisk forsegling. Svømmeren Mercedes Gleitze blev den første ambassadør for mærket, da hun svømmede igennem den engelske kanal med et Rolex Oyster på håndleddet. Det viste sig at være det store startskud på Rolex’ markedsføring og popularitet. Igennem det 20. århundrede var Rolex et af de mest innoverende urmærker, især takket være deres Perpetual rotor som gjorde en stor forskel i urindustrien. Der er kommet flere ure, og flere funktioner, til igennem årene. Rolex har dog stadig et forholdsvis overskueligt katalog, hvor der er fokus på kvalitet over kvantitet.

Rolex’ gamle status som et middelklasse ur i 50’erne og 60’erne har efterhånden ændret sig og mærket betragtes i dag som et luksusur.

Rolex modeller

Rolex ure findes i forskellige modeller – og derfor også forskellige prisklasser.

De simple modeller

Oyster Perpetual er den mest basale model. Det er et ret simpelt ur, som dog er en af mærkets største klasikkere. Da prisen på denne model er ret lav i forhold til andre Rolex ure, er det et ur, som mange starter med som deres første Rolex.

Datejust er en model, der minder meget om Oyster Perpetual – med den tilføjelse, at der i højre side vises dato.

Day-Date går skridtet videre og tilføjer ugedagen.

Både Datejust og Day-Date kommer i diverse premium-modeller med guld, sølv, diamanter og lignende. Disse varianter svinger meget i pris og er naturligvis en del dyrere end basis-modellerne, som ligger omkring 60.000 kroner.

Sportsure og professionelle ure

Nogle af de mest kendte Rolex ure er deres sportsmodeller og deres såkaldte profesionelle ure.

Mange mænd elsker disse modeller, og af god grund – de har ofte lidt flere features, kommer i simple men fede designs, og fungerer rigtigt godt til hverdag og rejser.

Submariner er måske den mest populære model i kollektionen. Det er i hvert fald et klassisk dykkerur, som for alvor blev populært efter Sean Connery bar det i rollen som James Bond. De fleste seriøse Rolex-elskere har nok et Submariner i samlingen.

GMT-II minder udseendesmæssigt en smule om Submariner, men er kendt for sine mange farverige varianter og tilhørende kaldenavne. GMT-II kommer for eksempel i blå og rød (Pepsi kaldes den), sort og rød (Coke), samt sort og blå (Batman), m.fl. Generelt er GMT-II en rigtig fed model som måske giver et mere personligt indtryk i stilen.

Daytona er et af de dyreste og mest eftertragtede Rolex ure. Over de seneste år har Daytona-modellen været den allersværeste af opspore hos de officielle forhandlere. Det er et kronograf-ur inspireret af motorsporten, og det var som bekendt det ur, Paul Newman ejede og som blev solgt for et massivt beløb ($17,8 millioner) på en auktion senere hen.

Hvordan køber man et Rolex?

Efterspørgslen efter nye Rolex ure er større end udbuddet. Der produceres op til en million ure af det schweiziske mærke, men der er langt flere end en million mennesker på ventelisterne rundt omkring i verden.

Derfor kan man i øjeblikket ikke være sikker på, at der ligger Rolex modeller klar hos de autoriserede forhandlere. Du kan være heldig med at finde en entry-level model på en god dag – men det er højst usædvanligt at gå direkte ind i butikken og købe et Submariner, GMT-II og da slet ikke Daytona ur.

Normalt skal du henvende dig hos en autoriseret forhandler og blive skrevet på en venteliste. Hvis du besøger en god forhandler af Rolex ure, vil de vise dig modellerne, og du kan nævne hvilke af dem, du er interesserede i. De har magasiner og udstillingsure som du kan se og prøve på. Når forhandleren en dag får en af disse modeller hjem, og der ikke er andre end dig foran i køen til dit ønskede ur, vil du modtage et opkald eller en besked om at du kan komme og købe det. Der kan gå alt fra et par uger til et par år. Det hjælper normalt, hvis du fra start eller i mellemtiden køber noget andet hos pågældende forhandler: For eksempel et lidt billigere ur fra et andet mærke til at starte med, et smykke til din dame, eller lignende.

Vil du ikke lege med på Rolex-forhandlerens præmisser, har du to andre muligheder:

  1. Købe nyt Rolex til overpris hos en forhandler på det grå marked
  2. Købe et brugt Rolex hos en hvilken som helst forhandler

Rolex holder generelt i ufatteligt mange år, og et Rolex ur kan nemt serviceres hvis du finder en god urmager, så der er absolut intet i vejen med at købe brugt. Nogle synes, det er sjovt at købe deres foretrukne Rolex model fra deres fødselsår.

Når vi siger grå forhandlere, er der typisk tale om ganske almindelige og lovlige butikker, der har indkøbt Rolex ure. De sælger dem med papirerne, kassen og det hele – men uden at være autoriseret af selve Rolex. Derfor kan de kræve den pris, markedet reelt forlanger, frem for den pris Rolex fastsætter (som de officielle forhandlere generelt bliver bedt om at følge).

Hvis du ikke vil købe brugt eller benytte det såkaldte grå marked, bør du hurtigst muligt blive skrevet på ventelisten hos flere af de nærmeste autoriserede forhandlere. Det øger chancen for, at du inden længe kan få dit foretrukne Rolex.

Her er en liste over officielle Rolex forhandlere i Danmark.

Købe Rolex i udlandet

Danske forhandlere er selvfølgelig ikke den eneste mulighed: Du kan også tage til udlandet for at købe et Rolex, da det indimellem kan være lettere at finde tilgængelige modeller i en butik og potentielt kortere ventelister.

I De Forenede Arabiske Emirater, hvor Dubai og Abu Dhabi er populære rejsemål, er det ofte muligt at finde tilgængelige modeller.

At finde et Rolex i en amerikansk storby er dog meget usandsynligt. Interessen er massiv blandt de lokale, og de har råd til det.

Blandt lande i Europa afhænger det af tid og sted. I Storbritannien er det umuligt at finde de gode modeller, men de har indimellem indgangsmodellerne. I Tyskland er det også svært. Når det gælder central/østeuropæiske lande som fx Tjekkiet og Ungarn er det som udlænding så godt som umuligt at få lov at købe et ur, eller endda blive skrevet på en venteliste.

Vi kender personer, der i Schweiz og Andorra er gået direkte ind hos visse forhandlere og fundet deres foretrukne modeller, klar til køb.

I Argentina kan du som regel købe en hvilken som helst model du ønsker, men til 40% overpris, selv hos den officielle forhandler. Det skyldes de massive toldgebyrer som landet har, og en lokalbefolkning der er knapt så interesserede og generelt selv rejser til udlandet for at købe luksusvarer.

Butikken i Punta del Este, Uruguay, har mange modeller direkte klar til køb. Samtidig har Uruguay en ret høj grænse for, hvad man må betale i kontant (det er vist omkring 150.000 kroner), så hvis du foretrækker kontantbetaling frem for bankoverførsel, kan det være stedet.

Du kan igen bruge Rolex’ eget overblik over forhandlere for at se hvilke forhandlere der er i den by, du skal rejse til.

Alternativer til Rolex

Rolex er verdens mest kendte urmærke – men dog ikke det mest eksklusive, og heller ikke altid det bedste. Det afhænger af, hvad du skal bruge det til.

Som et hverdagsur til forretningsmanden, som et dykkerur eller som et rejseur (til sikre destinationer) er Rolex top. Ingen tvivl om det. Måske det allerbedste valg i disse tilfælde, især til prisen.

Men som nævnt i begyndelsen er der tre mærker, der generelt rangeres over resten blandt connoisseurer. Her er der tale om Patek Philippe, Vacheron Constantin og Audemars Piguet.

Bærer du en model fra en af de tre urmærker, vil det uden tvivl give mest prestige. Førstnævnte har især eminente dress-ure, hvis du spørger os.

De tre er dog også væsentligt dyrere end Rolex.

Andre anerkendte urproducenter er:

  • A. Lange & Söhne fra Tyskland
  • Jaegar-LeCoultre
  • Breguet
  • IWC

De tre sidstnævnte alle fra Schweiz.

Samtidig er der nyere mærker som fx Richard Mille, der også har opnået stor popularitet, men hvor der samtidig er debat om urets design og egentlige kvalitet.

Blandt ure i samme, eller lidt lavere prisklasse end Rolex, som stadig er af rigtig fin kvalitet, finder vi:

  • Grand Seiko
  • Omega
  • Cartier
  • Tudor

Disse kan især være relevante at overveje, hvis du leder efter et alternativ til Rolex. Førstnævnte har et yderst imponerende urværk.

Omega er over årene blevet mere anerkendt og især deres Speedmaster-modeller nyder stor popularitet. Omega ure koster som regel lidt mindre end Rolex. Den gode nyhed er, at du kan gå direkte ind i en butik og købe dem, eller endda bestille over nettet. Vi mener selv, at Omega DeVille er et meget undervurderet dress-ur.

Cartier er ligeledes kendt for dress-ure, især modellen Tank der er en sand klassiker. Og så er der andre famøse modeller i kollektionen, eksempelvis Santos som også er anerkendt.

Tudor er ligesom Rolex grundlagt af Hans Wilsdorf. Det er også hans ‘Foundation’ der i dag ejer Tudor. Det er et lidt billigere alternativ, som dog stadig er mellemdyrt og af god kvalitet. Nogle autoriserede Rolex-forhandlere vil antyde, at du kan starte med at købe et Tudor for at komme længere frem på ventelisten til dit ønskede Rolex. Vi vil dog mene, at man ikke bør deltage i denne leg, og derimod kun købe et Tudor, hvis der er en model fra mærket, som du rigtigt godt kan lide.

Til sidst er der nogle prisvenlige og generelt gode ure til dig, der ikke nødvendigvis har plads i budgettet til et dyrt ur lige nu, men som drømmer om ét senere. De mærker du indtil videre kan overveje er:

  • Seiko
  • Orient
  • Citizen

Generelt er japanske ure meget solide til prisen. Selv Casio er faktisk et godt mærke, i forhold til hvad de tilbyder, og især til prisen.

Ønsker du flere informationer om urindustrien og de mest ikoniske mærker, så læs vores artikel der gennemgår dem.

Ellers håber vi du har lært mere om Rolex! Kommentér gerne med din mening eller med tip til andre potentielle ejere.

Scroll to Top