Der produceres tøj i et hav af forskellige materialer. Nogle er gode, både for miljøet, for kroppens sundhed, og for tøjets form og holdbarhed. Andre materialer er ufatteligt ringe. I denne artikel følger der beskrivelser af alle de mest udbredte tøjmaterialer med lidt tanker om, hvorvidt de er værd at købe eller ej.
En god tommelfingerregel er, at du bør købe bedre kvalitet, så tøjet holder længere. Samtidig føles naturlige materialer altid bedre. Det giver lidt sig selv, men de fleste mennesker går enten i plastiktøj eller billig bomuld nu om dage, så det er ikke nødvendigvis noget folk tænker over, når de køber tøj.
Udover at vide om materialet er godt eller dårligt, er det også værd at vide, hvilke specifikke egenskaber materialet har, hvornår det bør bruges, og hvilke beklædningsdele det egner sig til.
Lad os gennemgå alle de bedste og værste materialer herunder.
Uld
Kvalitet: 4,5/5
Uld (på engelsk wool) er et stykke kvalitetsmateriale, men det skal nævnes at der er forskellige typer af uld. Merinould og lommeuld er generelt nogle virkeligt fine materialer, mens tung uld føles lidt mindre behageligt, men til gengæld
Samtidig er der forskel på jomfruuld og genanvendt uld. At bruge genanvendt uld er selvfølgelig godt for planeten, men ikke nødvendigvis bedre kvalitet.
Uld isolerer generelt rigtigt godt og er et fremragende materiale til de kolde måneder. I Danmark kan du gå i uld næsten hele året rundt, måske lige med undtagelse af juli og august. I varmere lande er uld mere et vintermateriale, men der findes også tropisk uld som kan benyttes, når det er varmt.
Generelt er uld et rigtigt godt materiale, men du skal alligevel mærke efter, når du køber et produkt. For al uld er ikke lige godt. Men generelt er det et godt materiale, og hvis du køber kvalitetsuld, kan du forvente rigtigt behageligt, flot og holdbart tøj.
Uld egner sig til jakkesæt, frakker, striktrøjer, bukser og strømper. Generelt bruges det til meget finere tøj og knapt så meget til casual tøj. Priserne ligger også derefter, da uld er dyrere end de fleste andre materialer – i hvert fald hvis du skal have uld af kvalitet.
Kashmir
Kvalitet: 5/5
Kashmir (på engelsk cashmere) er sådan set en slags uld, for det er nemlig fine fibre fra hårene af kashmirgeden.
Der er dog nogle forskelle mellem kashmir og andre slags uld, så kashmir fortjener at blive nævnt separat.
Kashmir isolerer nemlig bedre, så selv en tynd kashmir trøje varmer overkroppen godt. Kashmir bruges også mest til trøjer, dernæst frakker, og du kan også få jakkesæt i kashmir. Men det er dyrt – kashmir uld er et finere materiale end andre former for uld, så du skal ud at betale for det.
Jeg vil dog mene det er det hele værd, og kashmir er mit foretrukne materiale til trøjer og frakker.
Som med alle andre materialer er der forskel på god og dårlig kashmir. Selv dårlig kashmir er ofte bedre end de fleste andre materialer, men hvis du alligevel skal op i det prisleje det koster at købe kashmir, så køb i det mindste fra mærker der er kendte for kvalitet og som bruger kashmir af kvalitet.
Ren sæsonmæssigt bør kashmir benyttes, når det er koldt. Det vil sige om vinteren og i det sene efterår.
Hør
Kvalitet: 5/5
Også kendt som linned på dansk og linen på engelsk.
Hør er et naturligt materiale som kommer fra hørfibre; planten vokser mest i Europa, og det bedste hør kommer da også fra Europa, hovedsageligt Irland.
Det har altid været et meget anerkendt materiale, der nævnes i et hav af gamle skrifter – heriblandt Bibelen samt gamle græske tekster som Iliaden og Odysséen. Hør blev også brugt i det gamle Egypten og har stort set altid været anset som et kvalitetsmateriale.
Hør virker kølende og er perfekt, når det er varmt. Du kan gå i det om sommeren, eller når du rejser varme steder hen. Det er behageligt, har anti-bakterielle egenskaber, og holder længere end bomuld.
Ulempen er at det krøller meget. Samtidig kan du ikke kombinere uld og hør, da de har vidt forskellige egenskaber. Det giver således ikke mening at have en hørskjorte og uldbukser på sammen.
De mest normale klæder i hør er skjorter, bukser og sommerjakkesæt. Du kan købe sweaters og t-shirts i hør, men det er lidt mere usædvanligt. Andre beklædningsdele som fx underbukser og strømper kan egentlig også laves i hør, men det er der næsten ingen mærker der gør, så her skal man ofte have dem custom-made.
Jeg vil især anbefale hørskjorter og hørbukser til sommeren. Det er nogle beklædningsdele, der ikke nødvendigvis koster en formue (om end lidt mere end bomuld og polyester), og som er ufatteligt behagelige.
Et sjovt fact er at nogle pengesedler, fx den amerikanske dollar, produceres i en blanding af hør og bomuld. Det er dog ikke tilfældet for danske kroner og andre valutaer, som oftest bare produceres i papir og/eller plastik.
Silke
Kvalitet: 5/5
Silke er et andet fremragende materiale, der har en lang historie bag sig.
Det føles mere behageligt at røre end noget andet tøjmateriale.
Dog er man lidt begrænset med mulighederne, når det gælder silke. Der er ikke ret mange almindelige beklædningsdele, der produceres i silke længere. Derfor er det mest oplagt at bruge silke til accessories og undertøj.
Silke er for eksempel fantastisk til slips, charmeklude, bandanaer, kravatter og lignende.
Silkeunderbukser er fantastiske til brug derhjemme, men knapt så meget når man er ude, da pasformen har det med at snige sig op i løbet af dagen, og det kan føles ubehageligt efter nogle timer, hvis ikke man tilpasser.
Mænd kan godt gå i silkeskjorter, mens kvinder kan gå i silketrøjer og silkekjoler. De ses dog alle sjældnere og sjældnere. I Asien er det stadig normalt for nogle kvinder at gå i kjoler af 100% silke. Silketrøjer er flotte, men feminine – hvorfor de egner sig bedst til kvinder og ikke til mænd. Mænd kan dog fint bruge accessories som slips og charmeklude i silke.
Til andre praktiske ting, som fx sovemasker, er silke også det perfekte materiale. Intet overgår den blødhed som silke har, og samtidig er det et materiale, der er forbavsende stærkt, selv når du køber meget tynd silke.
Læder
Kvalitet: 4,5/5
Læder er selvfølgelig det materiale, der er ideelt til sko og støvler. Det er der slet ingen tvivl om.
Dog er der forskel på læderkvalitet. Du kan købe fremragende læder, og du kan købe middelmådigt læder.
Det er et meget alsidigt materiale, der af skomageren kan tilpasses og justeres på mange måder.
Til beklædning fungerer læder godt til jakker, men ikke til så meget andet. Det et trods alt et robust materiale, der ikke nødvendigvis er rart at have helt ind til kroppen. Samtidig kan der være nogle specifikke, ofte negative, konnotationer ved beklædning som fx læderbukser der generelt bør undgås.
Udover sko og jakker, så er læder fremragende til accessories. Du finder nok intet bedre materiale til bælter, handsker, tegnebøger, mv.
Derfor er læder et materiale, man absolut bør have beklædning af – lædersko er så godt som obligatorisk – men ellers bør man være lidt selektiv, have en fornemmele for læderets kvalitet, og generelt bruge det mere til tilbehør end til tøj. En læderjakke er dog et fantastisk køb for enhver ung mand.
Bomuld
Kvalitet: 3/5
Det nok mest almindelige naturlige materiale. Bomuld er et fint tøjmateriale, om end ikke et luksuriøst materiale.
Det fungerer fint til skjorter, t-shirts, underbukser, jeans og chinos.
Bomuld kan ses som noget neutralt. Det er ikke fantastisk, men det er heller ikke dårligt.
Bomuldskvalitet kan variere. Økologisk bomuld (organic cotton på engelsk) er altid at foretrække. Det har traditionelt været svært at finde, men nu om dage er det lettere.
Almindelig bomuld er dog acceptabelt, når du skal ud at købe mindre vigtige beklædningsdele, som fx t-shirts. Her er bomuld ofte det ideelle materiale, da prisen holdes acceptabel og da bomuld føles behageligt nok mod den bare hud.
Bomuld kan kombineres med stort set alle andre materialer. Du kan have bomuld på sammen med både uld, hør, silke, læder, eller hvad end du ellers vil bære sammen med det.
Fordelen ved at have chinos i bomuld, frem for uldbukser og hørbukser, er at du kan vaske dem i vaskemaskinen – de skal ikke nødvendigvis til renseri, så det gør dem endnu billigere at eje i længden. Chinos kan også fungere til smart casual nu om dage, og på grund af de mange farver som du kan få i chinos, er det muligt at personliggøre garderoben.
Køb endelig bomuld til dine hverdagsklæder. Men vær klar over, at bomuld sjældent rækker, når du skal være fint på den. Rent visuelt er der stor forskel på bomuld og de finere materialer som fx uld og silke.
Polyester
Kvalitet: 0/5
Der laves ufatteligt meget tøj af polyester. Det er et syntetisk materiale, som masseproduceres. Det benyttes ofte til at efterligne andre materialer, men kvaliteten bliver aldrig den samme. Polyester er både usundt at bære direkte mod huden, tøjet holder sjældent formen i mere end et par uger, og tøjet begynder hurtigere at lugte end de naturlige materialer gør. Polyester kan også nemt virke statisk og tilbyder sjældent samme åndbarhed som fx hør og bomuld.
Men fordelen er, at polyester er billigt og nemt at producere. Netop derfor kommer så meget tøj i polyester.
Jeg vil ikke anbefale at købe tøj i polyester, men hvis du arbejder ud fra et lille budget, er det nok svært at undgå. Desværre er det også sådan, at der findes mange blandingsprodukter. Eksempelvis frakker, der består af 50% uld og 50% polyester, men det er selvfølgelig ikke helt så slemt som ren polyester.
Nylon
Kvalitet: 1/5
Kaldes også polyamid og er ligeledes syntetisk. Der kan dog opnås forskellige egenskaber, og fordelen ved nylon er at det er meget elastisk, sjældent krymper og tager fugt til sig. Tøj af ren nylon ses sjældent, men det bruges ofte som blandingsprodukt, især til strømper. Jeg vil ikke sige nylon er en god ting, men det kan gøre strømper mere behagelige at gå i. Ren materialemæssigt er kvaliteten dog lav, og det er syntetisk, så det bør undgås til alle andre materialer, måske lige med undtagelse af strømper hvis ellers nylon procenten er under de 30-40%.
Konklusion
Naturlige materialer er de bedste.
Til sommerbrug er hør og silke bedst.
Til vinterbrug, og generelt bare når det er køligt, er uld bedst – og kashmir er den bedste slags uld.
Læder er perfekt til sko og diverse tilbehør.
Bomuld er et fint, men ikke fantastisk materiale, som sagtens kan bruges til de mindre vigtige beklædningsdele, samt til almindeligt hverdagstøj som chinos.
Alt der er syntetisk bør generelt undgås, så lad være med at købe tøj i polyester, hvis budgettet ellers tillader at købe kvalitetsmaterialer.