Barbour jakke – Her er de bedste modeller

Barbour Bedale

Barbour er et af de mest ikoniske tøjmærker i verden. Jakkerne er mest kendte, og det er svært at finde andre jakker som har samme kombination af historie, design og praktiske egenskaber som en Barbour jakke.

Men prisen er lidt høj, så er en Barbour jakke pengene værd? Og hvilken Barbour model skal man vælge? Hvordan er størrelserne?

Som ejer af en Barbour jakke – og med mange bekendtskaber som også går i Barbour – vil jeg forsøge at dele mine erfaringer her.

Barbours historie

Barbour blev grundlagt i 1894 i South Shields, England. Det var dog en skotte, John Barbour, der stod bag.

Hurtigt blev Barbour kendt for deres oilskinsjakker, altså bomuldsjakker med voks. De var perfekte til de engelske vejrforhold som jo ofte byder på regn og blæst. Især inden for den britiske landstil blev Barbour jakker udbredt, men med tiden begyndte man også at bruge dem i byerne som overtøj i regnvejret.

J. Barbour & Sons Ltd. er stadig en privat virksomhed med hovedsæde i England. De sælger tøj verden over, og produkterne følger generelt den traditionelle engelske landstil. Der er både klassiske jakker og nytænkninger i udvalget – samt mange andre beklædningsdele.

Barbour modeller

Denne artikel har fokus på Barbour jakker, og her er der flere gode modeller at vælge imellem.

De to mest klassiske modeller er Beaufort og Bedale. De er begge oilskinsjakker, altså lavet med overflade af waxed cotton. Beaufort er den lange af de to modeller, med ekstra lomme bagved, mens Bedale er den kortere udgave, mere som en normal jakke, men med samme materiale og stil.

Beaufort og Bedale kommer i forskellige farver. Den klassiske Barbour-farve er oliven, en ret mørk og nedtonet grøn farve, som efter slid og i anden belysning næsten kan virke brun. Kraven er helt brun. En olivenfarvet Barbour jakke er det sikre valg, men du kan også få en jakke i sage green, som er en lysere og mere tydelig grøn farve – samt i navy og i sort. Navy er faktisk meget flot synes jeg, men min egen Barbour Bedale er i sage green.

En nyere model er Ashby. Den har et mere moderne design i forhold til Beaufort og Bedale, som begge er meget traditionelle. Ashby-modellen sidder tættere på kroppen, er lidt kortere, og føles blødere. Den fås i samme farver som de andre modeller.

Barbour har flere andre modeller, du også kan kigge på, men de mest populære er helt klart Beaufort, Bedale og Ashby. Jeg købte selv Bedale, da jeg engang var på tur i Skotland og impulsivt købte den, og den jakke er jeg glad for. Men da jeg mest bruger jakken til praktiske formål, som fx i regnvejr og på vandreture, ville jeg faktisk ønske jeg havde købt Beaufort i stedet. Det bliver måske et fremtidigt køb.

Størrelsesguide

Køb den størrelse, du normalt bruger. De traditionelle Barbour jakker er lidt store i det, men ikke så store at man decideret skal gå en størrelse ned. Køb din normale størrelse, hvis du skal have en Beaufort eller en Bedale.

Vær opmærksom på at ærmerne er relativt korte. Det er åbenbart meningen. Det kan føles lidt mærkeligt først, men man vænner sig til det. Og det er også grunden til, jeg ikke vil anbefale at gå ned i størrelse, selvom jakkerne ellers er store i det generelt. Simpelthen fordi, at hvis du går en størrelse ned, så vil ærmerne formentligt ikke være lange nok. Så hellere have en jakke, der sidder lidt løst om skuldrene, frem for ærmer der konstant blotter det nederste af underarmen.

Hvor køber man en Barbour jakke?

Flere fysiske forretninger har dem. Jeg mener Magasin sælger Barbour jakker.

Ellers kan de købes online hos Care of Carl, Barbours egen shop, eller hos Saddler som er en engelsk online forhandler, der har de laveste priser på markedet. Der skal dog betales moms og importgebyr i Danmark, om end ikke told, da jakken produceres i England.

Jeg vil også anbefale at rejse til Storbritannien, gerne til en af storbyerne som London, Manchester eller Edinburgh, da der ofte er mange butikker i disse byer som sælger Barbour jakker – heriblandt officielle Barbour stores hvor du kan prøve de forskellige jakker på, og se hvad der passer dig bedst. Glimrende priser i øvrigt, lidt billigere end hvis du køber i en dansk butik. Men det kræver selvfølgelig, at man også besøger Storbritannien, hvilket i sig selv er en ekstra udgift, hvis det bare er for at handle ind.

Bedre end andre jakker?

Er en Barbour jakke pengene værd? Helt klart, synes jeg. Barbour er indbegrebet af kvalitet og klassisk stil. Samtidig holder en Barbour jakke i årtier, sågar en hel livstid hvis man passer ordentligt på den.

Som en regnjakke får du ikke bedre. Der vil jeg anbefale Barbour, mest af alt Beaufort, men også Bedale er et godt valg.

Men hvis du ønsker en let vindjakke, så er Baracuta G9 et bedre køb. Dog også lidt dyrere.

Og mangler du en jakke, der virkelig kan holde dig varm om vinteren, så køb enten et for til Barbour jakken (kan købes separat ved siden af jakken) eller få dig en stor uldfrakke. Måske begge dele, så der kan varieres i stilen fra dag til dag.

Scroll to Top